سوباتان بهشت ایران
درباره سوباتان, مطالب سایت

روستاهای سوباتان

محله های ییلاق سوباتان

شهرک ییلاقی سوباتان از چندین محله تشکیل شده که هریک از این محلات معمولاً ساکنین یک یا چند روستای لیسار را در خود جای داده اند :

1-  بازار سوباتان = این محله مرکز ییلاقات سوباتان است که وجود بازارچه ای بزرگ آن را از سایر ییلاقات تالش متمایز ساخته است. اکثر اهالی سوباتان در این محله سکونت دارند و این محل به ساکنین روستای خاصی از لیسار اختصاص ندارد و حدود 300 خانوار در این شهرک ییلاقی زندگی می کنند .

2- قلعه بین یوردی = محل سکونت اهالی قلعه بین لیسار است و حدود 70 خانوار در این محل زندگی می کنند .

3- کَلَمَر= که در درّه پایین دست قلعه بین یوردی واقع شده و ساکنین قشلاق نشین دارد و محل سکونت بیش 20 خانوار از دامداران لیساری است ولی متاسفانه هنوز فاقد امکانات اولیه زندگی از قبیل راه و برق و ….. می باشد .

4 – مِیلَه بُلاغی = محله سکونت قوم تخته ای لیسار و اهالی داوان است و بیش از 50 خانوار در این محله ساکن هستند .

5 – نومندان یوردی = که بخشی از شهرک سوباتان است ، محله نومندانیها و قلعه دوشیها لیسار می باشد .

6- گزنه هونی = محل سکونت تعدادی از قوم شاندرمنیها و اهالی چندین روستای لیسار است ، تا چند سال پیش تعدادی از دامداران بصورت دائمی در آنجا زندگی می کردند . گزنه هونی بیش از 50 خانوار است .

7- هُونی یَش = محل زندگی جمعی از دامداران لیساری و اهالی لیسار محله اول و دوم و حجت محله و سوست است . تعدادی از دامداران هنوز هم بصورت دائمی در این محل زندگی می کنند ، مشاهده ساختمانهای عریض و طویل بنام \”کوم\” در تصویر محل ، که در زمستان بعنوان طویله شبانه روزی گوسفندان مورد استفاده قرار می گیرد بیانگر اقامت دائمی دامداران می باشد .

نمونه ای از ساختمان \” کوم\” در روستای \”هونی یش\” که دامداران علوفه لازم سالانه را در آن ذخیره و آب چشمه ای را از داخل طویله عبور می دادند تا در روزهای پر برف و سخت زمستان نیازی به بیرون آوردن گوسفندان نداشته باشند . معماری و مصالح بکار رفته در ساختمان کوم بگونه ای استادانه است که در سرمای زمستان نیازی به وسایل گرمایشی وجود ندارد . دارازای کوم بستگی به تعداد گوسفندان دامدار در زمستان دارد و در کوم تصویر زیر حدود 200 گوسفند قابل نگهداری است . در زمانهای قدیم ارتفاع برف در این مناطق گاهی به دو متر نیز می رسید .

به دلیل سکونت دائمی تعدادی از دامداران در محله\”هُونی یَش \”مسجد قدیمی بزرگی  در این محل بنا شده است .

8 – بیدَه پِشت = محل سکونت بیش از 50 خانوار از اهالی هره دشت شمالی لیسار است .

9 – قوری دَرَه  = روستای دامداران لیساری و هره دشتی است و این محل نیز چندین ساکن دائمی دارد .

10- پهن لی _ سوکِدی و روستای گنج خانه = که هر سه در شرق غار گنج خانه قرار دارند محل سکونت تعدادی از دامداران طایفه شاندرمن و هره دشتیها و جنگل نشینان لیساری می باشند .

11- وِرَزان = که آبشار ورزان نیز در این منطقه قرار گرفته محل زندگی هره دشتیها و جمعی از دامداران جنگل نشین لیسار است .

روستای ورزان بسیار وسیع بوده و امکان نمایش آن در یک عکس وجود ندارد . در تصویر زیر بخش دیگری از این روستا که در کنار رودخانه ورزان و پایین تر از آبشار قرار دارد نشان داده می شود .

نمائی از آبشار زیبای ورزان

12 – قارا پالچخ = این محله در ضلع جنوبی ورزان قرار گرفته و محل زندگی دامداران هره دشتی می باشد .

13 – شَتَ ژی – سَلَمر = که در شمال غربی سوباتان و حد فاصل بین ورزان و ماهار واقع شده اند محل سکونت دامداران و جنگل نشینان لیساری می باشند .

14-  ماهار – علی حیدر =  که آخرین قریه شمال غربی سوباتان و مرز بین ییلاقات لیسار و خطبه سرا می باشد ، محل سکونت جمعی از هره دشتیها ، خصوصاً طایفه آقاجانی هاست . در این روستا و بر سر مسیر بزرگترین شاخه رود خانه لیسار آبشار زیبایی قرار دارد که کمتر شناخته شده و بدلیل نبود راه مناسب از سوباتان به ماهار زیبائی این آبشار در هاله ای از فراموشی قرار گرفته است .

نمائی از ماهار

این آبشار بسیار زیبا بدلیل عدم وجود راه دسترسی از سوباتان به ماهار کاملاً گمنام و فراموش شده باقی مانده است .

15-  ساری بلاغ – الله قلی یوردی – قارا بلاغ – عنّاف – چم چمی و باقادا گول = ییلاقات بالا دستی سوباتان بوده و ساکنین چادر نشین و دامداران لیساری را پذیرا هستند و بیشتر بعنوان مرتع بهره برداری می شوند .

نمائی از ییلاق چَم چَمی

16 –  برون بالا و پائین = دو روستای جنگلی نزدیک به هم هستند که حدود پنج کیلو متر با سوباتان فاصله دارند و راه لیسار به سوباتان از وسط این دو روستا می گذرد . ساکنین این دو روستا دائمی بوده و زمستانها را هم در آنجا می گذرانند و بعضی از آنها تابستانها به سوباتان و یا ییلاقات بالاتر کوچ می کنند . در این روستاها مدرسه دایر بوده و مساجد بزرگی نیز ساخته شده است ولی از وجود کلیه امکانات رفاهی از قبیل آب ، برق و راه محرومند .

17 – بینه هونی = این روستا نیز جنگلی بوده و ساکنین دائمی دارد . امّا به سوباتان نزدیکتر بوده و فاصله آن حدود سه کیلومتر است . راه لیسار به سوباتان از کنار آن می گذرد و در صورت تکمیل شدن این راه مشکل اساسی این روستاها نیز حل خواهد شد .

روستای بینه هونی از نمای جنوبی

مطالب مرتبط

صدور مجوز موزه سوباتان

سوباتان
8 سال قبل

وحید و دوستانش آرزو به دل ماندند .

سوباتان
10 سال قبل

نام قدیمی آبشار وِرَزَن

سوباتان
3 سال قبل
خروج از نسخه موبایل